zum Hauptinhalt wechseln zum Hauptmenü wechseln zum Fußbereich wechseln Universität Bielefeld Play Search

Proteome and Metabolome Research

© Universität Bielefeld

Targeted optimization of xanthan production of Xanthomonas campestris strains

© Universität Bielefeld

Xanthan is by far the commercially most important natural polysaccharide of microbial origin. The high industrial relevance of xanthan can be explained by its extraordinary qualities as rheological control agent in aqueous systems and by its stabilizing properties in suspensions and emulsions. The quantity of xanthan consumed per year was estimated 160,000 tons implemented in a wide range of industrial applications ranging from food, pharmaceutical, and oil drilling industry. The multifunctionality of xanthan gum leads to a predicted market value of USD 452.8 million by 2022.

It is produced by the Gram negative phytopathogen Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc). After the whole genome sequence of Xanthomonas campestris pv. campestris B100 could be revealed, post-genomics approaches were used to elucidate the xanthan biosynthesis.

The project is carried out together with the group of A. Pühler and is coordinated by V. Ortseifen.

[Hier Anpassungen einfügen]

"Start-Paket"

-> Überschriften: Umbruch in diversen Überschriften verhindern. -> Ohne ANpassung: Überschriften werden, wie normaler Text, umgebrochen.
-> Seitliche Navigation: Die Section Content "[Hier Anpassungen einfügen]" wird normalerweise in der Navigation angezeigt. Diese Anpassung entfernt den Link. -> Ohne Anpassung: Anpassung-Section wird in der Navigation angezeigt.
-> Rahmenfarbe von Tab-Gruppen in Fakultätsgrün umstellen. -> Ohne Anpassung: Farben sind manchmal Uni-Grün.
-> Alle <section>-Elemente auf 100% Breite setzen und anzeigen.
-> Alle Links schwarz
-> Textboxen innerhalb von Groups auf 100% Breite [Portal-Page] -> Groups auf 100% Breite [Portal-Page]
Zum Seitenanfang